Aanen Lumo 10v


Petri Kuljuntausta: Äänen Lumo 10-vuotta (Charm of Sound 10th Anniversary essay)

December 22, 2005

Kirjoitin tämän tekstin Äänen Lumo -festivaalin esittelytekstiksi, liittyen lokakuussa 2005 järjestettyyn ÄL:n 10-vuotisfestivaaliin.

Äänen Lumo 10-vuotta


Äänen Lumon peruskivenä on kotimainen elektroninen musiikki ja äänitaide. Äänen Lumon tärkein tavoite on nostaa konserteissaan esiin uusia ja haasteellisia esityshankkeita sekä viimeisimpiä teoksia. Elektronisen musiikin tekijät tarvitsevat musiikilleen kuuntelijoita ja Äänen Lumon kautta kuuntelijat löytävät tekijöiden musiikin.

Äänen Lumo on luonut minimaalisilla puitteilla maksimaalista toimintaa. Sen kertoo valmisteilla oleva historiikki, joka kokoaa 10-vuotisen historian yhteen. Historia kertoo myös sen, kuinka ennakkoluulottomasti musiikkiin voidaan suhtautua: Äänen Lumon konserteissa unohdetaan musiikin tyylilajit ja annetaan erilaisten estetiikkojen iloisesti törmätä toisiinsa.

Äänen Lumon konsertit yhdistävät kuuntelijoita, jotka ovat aukaisseet korvansa huomispäivän musiikille. Illoissa on aina jotain odottamatonta. Sähkölaatikkojensa syövereistä elektronimuusikot kaivavat uusia ääniä, aavistuksia huomispäivän estetiikasta. Oli se hauskaa tai vakavaa, Äänen Lumon konserteissa on aina yllätyksiä.

Esiintyjät tietävät mihin rima on noussut ja toteuttavat konserttinsa sen mukaisesti. Monet ainutkertaiset esitykset ja kokemukset elävät muistoina, sillä haasteellisimpia Äänen Lumon projekteja ei ole esitetty toistamiseen muualla.

Juhlafestivaali antaa läpileikkauksen kotimaisen elektronimusiikin tästä päivästä. Juhlan myötä ei kuitenkaan jäädä muistelemaan historiaa, sillä festivaali on lähtölaukaus kohti Äänen Lumon uutta vuosikymmentä ja huomispäivän lumoavaa musiikkia.

Petri Kuljuntausta
18.10.2005, 16:42