Huomioita tietokonefilmi Spindriftin (1966, Jan Bark – Erkki Kurenniemi) musiikin rekonstruoinnista

Kirjoittamani raportti käsittelee tietokonefilmi Spindriftin musiikin uudelleen rakentamista. Alkuperäistä filmiä tai musiikin masternauhaa ei ole enää olemassa, ne ovat hävinneet Ruotsin yleisradio SVT:n arkistosta, joten elokuva rakennettin syksyllä 2013 uudestaan arkistoissa säilyneiden työnauhojen ja muistiinpanomerkintöjen pohjalta.

Työtä varten Ruotsista lähetettiin kaikki Spindriftiin liittyvät ääninauhat ja Jan Barkin kirjoittamat muistiinpanot. Näiden pohjalta ryhdyin analysoimaan minkälainen elokuvan musiikki oli ollut, mitä aineistoa ääninauhoilta oli käytetty filmissä ja miten ja missä järjestyksessä aineisto oli liitetty yhteen. Selvitin minkälainen äänitekniikka ja monikanavanauhuri sessiossa oli käytössä. Haastattelin äänityssessioon osallistuneita muusikoita (Bengt Berger ja Bengt Ernryd) ja soitin vielä lopputuloksen heille jotta sain varmuuden siihen että rekonstruktio noudattaa mahdollisimman pitkälle alkuperäistä musiikkia. Uskon että lopputulos on yli 90-prosenttisesti alkuperäisen mukainen.

Spindriftin musiikki on ainutlaatuinen sekoitus intialaista musiikkia ja avantgardea. Vastaavaa ei ole aiemmin tehty. Äänityksen laatu oli hämmästyttävän korkea, musiikissa oli dynamiikkaa ja ajan nauhoituksille ominaiset suhinat, kohinat ja brummi olivat todella pieniä.

Spindrift-musiikki (Petri Kuljuntausta)